Kunstnergruppen artillery 1999 - 2008
Siden min afgang fra DJK og frem til 2004 har jeg arbejdet i kunstnergruppen ”artillery,” som jeg grundlagde i samarbejde med billedkunstnerne Grete Ågård og Tina S. Lynge. Vi var inspirerede af sociologi, psykologi og filosofi, især tanker og teorier om individ, relationer og samfund. artillerys kunst står desuden på skuldrene af FLUXUS og tager udgangspunkt i dialog og relation inden for rammerne af en særlig, til lejligheden skabt, æstetisk konstruktion. I starten benyttede vi en slags underspillet powerplay, hvor navnet artillery selvfølgelig også spillede en rolle.
Vi kom også hurtigt i mediernes søgelys og fortsatte derfra med at søge mæcener via kontaktannoncer, annoncere efter deltagere til vores værker, bruge visitkort og sælge artillery merchandise.
artillery skabte overraskende æstetiske - og intellektuelle møder og dialoger med publikum/deltagere (relationel æstetik). artillery arbejdede i det såkaldt udvidede æstetiske felt, idet selve værket skabtes i tæt dialog med publikum og deltagere, som reflekterede på annoncer med opfordring til at deltage i ”Tankegang”, ”Stifinder”, ”Flower Power”, ”Frihed” eller ”Den Røde Tråd”, som er nogle af titlerne på vores ”do it together-værker”.
artillery introducerede i 1999 homeparty-traditionen i dansk samtidskunst: ”Arty Party” var en platform for æstetiske oplevelser og gensidig refleksion over, hvad kunst er, og hvad kunstnerens rolle i et moderne overflodsamfund er. Disse aftener hjemme hos kunstpublikummet var fantastisk sjove og utroligt lærerige.
Derudover bestod artillerys værk af mangeartede interventioner ind i forskellige sociale strukturer og miljøer; såkaldt usynlig kunst. artillery stod også bagved en række aktioner og performances i det offentlige rum, som gennem æstetiske handlinger italesatte politiske problematikker som f.eks. xenofobi og multikulturalisme i Danmark.
artillery har skabt værker, som pludselig er der helt uden afsender: f.eks. en tekst plantet en efterårsnat på en legeplads ved et trøstesløst ghettobyggeri, som om foråret springer ud i tusindvis af gule krokus og opfordrende siger: ”Kom nu ned og leg!”. Ingen i beboelsen ved, hvor teksten kommer fra, hvem der har lavet den, hvorfor eller hvornår. Magien består i de samtaler, som det lille mysterium katalyserer blandt beboerne.
Også i forbindelse med mange af vores direkte handlinger og interventioner har vi arbejdet uden at tilkendegive vores afsenderstatus som kunstnere. Det betyder, at de mennesker, som vi udfordrede og kontaktede, oplevede den enkelte situation som et møde mellem to mennesker, hvor den ene havde noget særligt på hjerte og aktivt søgete at involvere den andens nysgerrighed og medvirken.
artillery opløstes ved en reception i 2008. Ved den lejlighed udgav gruppen sit afskedsskrift ’Come in let’s talk’ med tekst af Mag. Art. Anja Raithel.
Publikationer
Kvinden og Samfundet nr. 1 2000
Pist Protta 46 / Space Poetry December 2000
Art Crash / kulturhus Århus 2000
A Primera Vista - Site Seeing / Siteseeing.org 2001
Takkekortet - The Written Aknowledgement / rum 46 2003
4th International Performance Festival Odense 2003
UDSIGT Feministiske strategier i Dansk billedkunst / Kvinder på Værtshus 2004
33 kulturiværksættere / Kunst Plus Publishing 2006
Come in – Let’s talk / artillery 2008 - WWW.KUNSTEN.NU: læs mere
Andet
artillery har for Dansk Kvindesamfund udført af helt individuelle ’Mathildepriser’ til hhv. Socialrådgiver og forfatter Hanne Reintoft, tidl. Politimester i Glostrup Jørn Bro og Tidl. leder af REDEN på Vesterbro i København, Dorit Ottesen.
artillery modtog i forbindelse med ’Do it together-serien’ Ingrid Jespersens legat for nyskabende sammenkobling mellem det pædagogiske og det billedkunstneriske felt.
Læs "Come in - Let's talk together" om artillery